perjantai 26. marraskuuta 2021

Joulukuun Kivi: Turkoosi


Turkoosi on yksi vanhemmista ja tunnetuimpia kiviä, joita on käyttänyt mm. shamaanit, kuninkaat, soturit ja intiaanit. Turkoosi tulee rankan kielen sanasta "La Pierre Turquoise" tarkoittaen "turkkilaista". Kaunis kivi on ihastuttanut mm. egyptiläisiä ja turkoosi kiveä on käytetty Tutankhamonin hautanaamion rinta-alueella. Turkoosin kiven toi markkinoille ranskalainen kauppias, joka löysi tämän ihastuttavan kiven matkatessaan itään Turkkiin etsimään kauniita esineitä, joita Euroopassa ei ollut. Hänen huomionsa kiinnittyi turkoosi korukiveen ja myyjä kertoi hankkineensa niitä Persiasta. Palatessaan Ranskaan kauppias esitteli asiakkailleen löytämiään upeita kiviä, joita hän oli Turkista tuonut.

Aito turkoosi on melko harvinainen ja se saa kauniin värinsä ympäröivistä kivilajista. Sitä esiintyy alumiinipitoisten kivilajien halkeamissa ja raoissa. Sen vuoksi myös aidossa turkoosissa on tummia juovia. Turkoosin väri voi vaihdella vaaleasta vihreästä voimakkaaseen siniseen. Sinistä turkoosia syntyy, kun kivilajissa on alumiinin lisäksi kuparia ja vihreän värin saa aikaan rauta.


Turkoosi tunnetaan viisauden, voiman ja suojeluksen symbolina ja on suosittu korukivenä. Turkoosia käytetään usein kaulakorun riipuksissa, mutta sitä käytetään myös muissa koruissa kuten korvakoruissa, rannekoruissa ja sormuksissa. F
aaraot pitivät usein turkooseista kiveistä koristeltuja kaulakoruja yllään. Niillä on katsottu olevan parantavia voimia niin ruumiiseen kuin mieleenkin. Kivien on katsottu myös luovan yhteyden esi-isiin. 


Turkoosi resonoi totuuden energian kanssa ja hoitaa tehokkaasti kurkkuchakraa auttaen kommunikoimaan rehellisesti ja viisaasti. Ujoja ihmisiä turkoosi kannustaa osallistumaan enemmän keskusteluihin ja luottamaan siihen, että heidän mielipiteillään ja puheenvuorollaan on arvo ja merkitys. Julkisille puhujille turkoosi antaa rohkeutta, tyyneyttä ja varmuutta.

Turkoosi tunnetaan myös otsachakran stimuloijana. Se herättelee selvänäkökykyjä ja intuitiota. Meditaatiossa voit kokeilla asettaa turkoosi kiven otsachakran kohdalle. Turkoosi tasapainottaa chakroja, rauhoittaa mieltä ja tasaa tunnekuohuja. Kivi sopii hyvin avuksi masennukseen, uupumukseen ja voi olla avuksi myös paniikkihäiriössä.


Turkoosia pidetään yhtenä runsauden ja onnen kivistä. Turkoosin kanssa työskentely kutsuu elämääsi tasaisempaa ja runsaampaa rahavirtaa ja antaa inspiraatiota keksiä uusia tulonlähteitä. Turkoosi tuo onnea ja hyvää terveyttä.

Työpaikalla turkoosi sopii johtajille ja niille, joiden työ edellyttää selkeää kommunikointia ja tiedonkulkua esim. laki- ja virkamiehille. 

  • Kovuus: 5 - 6 Mohsin asteikolla
  • Hiotun turkoosin pinta on vahakiiltoinen tai matta
  • Halkaisemalla turkoosin voi selvittää onko turkoosi kivi aito vai ei
  • Turkoosi tunnetaan Yhdysvalloissa intiaanikorujen raaka-aineena
  • Turkoosia on louhittu Siinain niemaan esiintymistä jo 4000 vuotta ennen Kristuksen syntymää
  • Persiassa turkoosia pidettiin pikkusormessa, sillä uudenkuun heijastuksen näkeminen turkoosin pinnasta toi tullessaan hyvää onnen ja suojan paholaisen houkutuksia vastaan
  • Turkoosia on käytetty amulettina kaikenlaisia putoamisia vastaan, erityisesti ratsastajien keskuudessa estämässä ratsastajaa putoamasta hevosen selästä
  • Venetsilaiset kauppiaat toivat turkoosin Eurooppaan Turkin basaareista
  • Amerikan intiaanit käyttivät turkoosia tuomaan hyvää metsästysonnea ja tuomaan voiton taisteluissa
  • Turkoosia ei saa ultraäänipuhdistaa, liottaa kuumassa vedessä eikä kivi saa joutua kosketuksiin kodinkemikaalien kanssa

~ Minna


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti