perjantai 29. lokakuuta 2021

Marraskuun Kivi: Sitriini


Sitriini on iloinen ja lämmin kivi. Sitriinin yleensä tunnistaa sen keltaisesta väristä, mutta väri saattaa vaihdella myös kalpeankeltaisesta meripihkan keltaiseen. Sitriini on kvartsimuunnos ja sitä esiintyy vain vähän luonnossa. Suurin osa myytävissä olevista sitriineistä onkin lämpökäsiteltyä ametistia tai savukvartsia. Suurin luonnollisen sitriini tuottaja on Brasilia. Sitriinin nimi tulee latinasta "citrina", joka tarkoittaa keltaista. Ranskalaisille taas sano "citron" tarkoitti sitruunaa ja kiveä on myös kutsuttu aurinkokiveksi.


Muinoin sitriiniä kannettiin suojaamaan käärmeen myrkkyä, ruttoja, epidemioita ja pahoja ajatuksia vastaan. Sitriini on myös vaurauden kivi ja värinsä puolesta liitetään myös kultaan. Sitriini symboloi myös terveyttä, paranemista, totuutta, menestystä, antaa mielen selkeyttä ja eheyttä. Sitriini on myös hyvin energisoiva kivi. Se nostaa itsetuntoa ja antaa itsevarmuutta. Kivi tuo myös elämään iloa, se ilahduttaa kantajaansa ja lisää innostuneisuutta. Sitriiniä käytetään munaisten ja rakkovaivojen hoitoon.


Sitriiniä on käytetty tunhansien vuosien ajan koruissa. Ensimmäinen sitriinikoru on jäljitetty Helleeniseen aikakauteen (323-30 eaa), jolloin sitriini korua käytettiin talismaanina alkoholismin, skandaalien ja kunnianloukkauksia ja petoksia vastaan, kivi suojasi myös pahoja ajatuksia vastaan ja esti liiallista hemmottelua. Roomalaiset uskoivat sitriini olevan Merkuriuksen kivi ja viesti jumalilta.  Koruissa sitriiniä käytetään usein yhdessä timanttien ja helmien kanssa mm. sormuksissa ja rannekoruissa tuomaan luksusta ja lisämään kimallusta.

Sitriini on erinomainen silloin, kun halutaan päästää irti rahantarpeeseen liittyvästä epätoivosta. Sitriini tuo iloa epätoivon keskelle ja se myös auttaa pysymään kauemmin niissä hetkissä, jolloin kaikki on hyvin. Sitriiniä voit kantaa mukanasi tai laittaa lompakkoon, kassalippaaseen, säästölippaan tai tietokoneen viereen, jos ylläpidät yritystoimintaasi netissä muistuttamaan rahan virtauksesta ja hyvästä onnesta. Sitriin sopii myös runsausmandaloihin ja kivi auttaa myös hillitsemmän tuhlausta ja rahaan liittyviä addiktioita esim. pelihimo tai shoppailu.

Sitriini edistää myös luovuutta ja mielikuvitusta, jonka vuoksi kivi on erinomainen esim. taidemaalareille, artisteille ja kaikille niille, jotka tarvitsevat työssään jonkinlaista luovuuta. Sitriini lisää myös tahdonvoimaa, energiaa ja kestävyyttä, jotta voit tuoda ajatuksesi teoiksi. Sitriini ei välttämättä tarvitse puhdista kovin usein, sillä kivi ei sido itseensä negatiivista energiaa.

Sitriiniä kutsutaan myös nimillä Bahian topaasi, Intialainen topaasi, kultatopaasi, kvartsitopaasi, Madeiran topaasi, Palmira topaasi, Rio Granden topaasi (koska kiveä tuotetaan tässä kaupungissa), Salamancan topaasi, Serra topaasi, Skotlantilainen topaasi ja topaasikvartsi.

FjeldDesigniltä löytyy rannekoru, jossa on käytty ametistia ja sitriiniä. Tätä kiviyhdistelmää kutsutaan usein nimellä "ametrine", joka tulee englanninkielen sanoista "amethyst" ja "citrine".

Rannekoru kuuluu FjeldDesignin Mixed metal kokoelmaan ja rannekorussa käytetään hopeoitua ketjua ja kullattua lukkoa. Korun osat ovat nikkelittömiä, lyijyttömiä ja kadmium vapaita.

Rannekoruun on mahdollisuus valita oma pituus.

~ Minna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti