perjantai 27. marraskuuta 2020

Korujen Merkitys Nykypäivänä

Ajattelin tämän viikon postauksen kirjoittaa vaihteeksi suomeksi, yleensä kirjoittelen englaniksi, mutta huomasin blogini tilastoista, että moni katsoja ja lukija tulee Suomesta, niin siksi tämä postaus on ikäänkuin kokeilu kummalla kielellä jatkan blogini päivittelyä. Täsät syystä haluankin, että kommentoisit tämän blogi postauksen alle kummalla kielellä haluaisit jatkossa lukea blogiani. Ja sitten päästäänkin viikon aiheeseen eli Korujen merkitys tänä päivänä. 


Tämä Ralph Laurenin lausahdus kiteyttää viikon aiheen sopivasti. Tämä on vanha tyyliviisaus, jonka mukaan trendit tulevat ja menevät, mutta tyyli on ikuista ja tämän todella allekirjoitan itse.

Oman tyylin löytäminen on tärkeää niin vaatteissa kuin koruissakin. Oma makuni on vakiintunut aika hyvin hopeisiin koruihin kuten varmaan monella muullakin. Yläaste aikoina pidin sekä kultaisin että hopeisia koruja, mutta vanhemmiten vain hopeiset tai hopeoidut korut ovat jääneet itselläni käyttöön. Mitä korumetallia sinä tykkäät käyttää - onko se hopeaa, kultaista, pronssista, kuparisia vai kenties edelleenkin trensikästä olevaa ruusukultaa, joka tarjoaa mukavaa vaihtelua niille, jotka tykkäävät pitää enemmän kullansävyisiä koruja?


Anna korun kertoa

Tänä päivänä koruja ei enää valita vain asun ja hetken mukaan. Koruilla on usein syvempikin merkitys, sillä ne voivat olla niin sanottuja voimakoruja, olet voinut ostaa ne palkinnoksi itsellesi jostakin saavuttamasta asiasta (esim. uusi työpaikka, ylennys, laihdutustavoite saavutettu yms.), ystäväsi, kumppanisi, puolisosi ja sukulaiset ovat voineet antaa niitä sinulle merkkipäiväsi johdosta, kiitoksena ystävyydestäsi tai rakkaudesta. Tälläinen koru säilyy aina tärkeänä ja mieluisana, kun sen saa itselleen tärkeänä hetkenä.

Jos haluat korun kestävän aikaa, kannaattaa ostaa sellainen koru, joka on designiltaan klassikko, joka ei sitten näytä hetken päästä oudolle. Helmet säilyttävät aina arvonsa ja tuovat asuun kuin asuun eleganssia. Pienet timanttinappikset ovat myös hyvin klassikko valinta samoin kuin rnkaat. Näiden korujen kanssa ei voi mennä vikaan. Kannattaa myös miettiä korun merkitystä itsellesi esim. löytyykö vaatekaapistasi asuyhdistelmiä, joissa tämä kyseinen koru pääsee oikeuksiinsa ja sitä tulee myös käytettyä useammin. 

Koruun kannattaa myös panostaa, joten hinta nousee tässäkin tärkeään asemaan. Aina kallis koru ei välttämättä kestä käyttöä. Itselleni kävi niin, että hankin KultaJousesta kauniin rannekorun lahjaksi ystävälleni, joka sitten rikkoutui heti ensimmäisestä käyttökerrasta. Vein korun takaisin liikkeeseen ja olisin mielelläni halunnut samanlaisen rannekorun tilalle, mutta koska koru oli myynnissä vain joulun ajan, se oli loppuunmyyty ja tilalle piti valita jotain muuta. Tilanne oli todella harmillista, sillä rannekoru oli todella kaunis ja täysin hyvän ystäväni näköinen, jonka halusin antaa hänelle kiitokseksi avusta ja tuesta, sillä takanani oli poikkeuksellisen raskas vuosi.

Yhdistele yksilöllisesti

Todellinen tyyli löytyy kokeilemalla ja yhdistelemällä omia suosikkeja. Trendinä on nyt pitää koruja kerralla paljon ja niitä yhdistellään eri aikakausilta ja eri materiaaleja. Myös vaatemuodin 70- ja 90- luku tuovat oman säväyksen koruihin. Koruissa näkyy juuri nyt paljon kultaa ja kimallusta, mutta jokaisessa trendissä on aina mukana niitä klassikoita, joita ei kannata pelätä. Mieti miten saisit klassikkokorusta uudennäköisen tai oman näköisen.

Nykyään korujen käytölle ei ole enää tiukkoja sääntöjä, kuten esim. ennen ajateltiin, että ei voi yhdistää samanaikaisesti hopeisia ja kultaisia koruja. Nykyään tälläisiä "mixandmatch" tai "mixedmetal" tyylisiä koruja pidetään yhä useammin. 1920 luvulla taas korujen käytölle oli sellainen "sääntö", että kirkkaita kristalleja pidettiin päivisin ja illalla mustia.

Pinnalla on nyt ohuet ketjut ja riipusten yhdisteleminen. Myös kivikorut ovat nousseet jälleen trendikkääksi. Tähän yhteyteen on pakko mainostaa omaa toista Etsy kauppaani, jonne olen tehnyt ihania kivikaulakoruja ja rannekorua, joihin saat itse valita pituudet eli teen ne sinulle kustomoidusti ilman lisämaksua. Kustomoidut ja käsintehdyt korut ovat juuri nyt supertrendikästä. Kustomoidulla koruilla varmistat, että koru on juuri sopiva sinulle. Tässä linkki Etsy kauppaani: FjeldDesign. Sivusto on englanninkielinen, mutta minuun voi aina ottaa yhteyttä ja kysellä vapaasti koruistani suomeksi.

Kestää käyttöä
Somen trenditietoisten postauksissa ja muotiviikkojen katumuotikuvissa on jo pitkään näkynyt paljon koruja kaikenlaisten asujen kanssa. Kannustan yhdistelemään koruja myös arkisten asujen kanssa, sillä niillä saat asuusi uutta ilmettä ja korut piristävät mieltä. Koruja voi vapaasti yhdistellä jopa oloasujen kanssa, vaikka et kyseisenä päivänä kaupungille olisikaan menossa. Laita huoletta helminappikset korviisi, vaikka viettäisit sen sisällä katsoen Netflixiä. Koruja ei ole tarkoitettu lojumaan korurasiassa tai yöpöydän laatikossa. Ajaton koru on aina valmistettu niin, että se kestää käyttöä.

Omat korut suunnittelen aina alusta alkaen itse ja käytän niitä sekä itse ja annan niitä mielelläni ystävilleni lahjoina. Luonto toimii BlueBellJewelrylle inspiraation lähteenä ja tykkään käyttää värejä. Korujen suunnittelun aloitan aina väreistä ja yhdistelen niitä vapaasti jättäen aina tilaa asiakkaan omille toiveille. Tästä syystä BlueBellJewelryllä onkin usein samasta korusta montaa eri väriä tarjolla, sillä en halua rajoittaa värejä vain omiin lemppareihini. Olen itseasiassa monestakin korusta löytänyt niin sanotusti uuden lempparivärin ja nykyään haluan saada tummansinistä enemmän itselleni niin koruna kuin vaattenakin. 

Huolla ja korjaa

Lempikoruja tulee helposti käytettyä usein ja niistä muodostuu helposti osa omaa tyyliäsi. Lempikorut kuitenkin kaipaavat puhdistusta ja korjaamista.

Ihosta, ilmasta, parfyymeistä ja meikeistä siirtyy osa aina koruun. Korut tulisikin aina riisua ennen nukkumaanmenoa ja suihkussa käyntiä. Myös uimassa käynti olipa se sitten uimahalli, järvi tai meri, niin kannattaa korut jättää pois, sillä veden kloori etenkin uimahalleissa ja suola meressä vahingoittaa korun pintaa ja se saa korun usein tummumaan nopeammin. 

Monet pitävät aina samoja koruja vaikka he tekisivät vaikka mitä. Suosittelen kuitenkin ottamaan säännöllisti korut pois, vaikka ne olisivatkin superlempparisi. Syy tähän on se, että koru kerää aina likaa ilmansaasteista ja kosketuksesta. Itselläni on herkät korvat ja tästä syystä puhdistan aina korvakorujen koukut tai nappikset aina haavoihin tarkoitetulla aineella (Septidin). Kannattaa myös muistaa, että korut myös keräävät pölyä, joka on myös likaa, jos pidät korusi ovat esillä.

Helppo tapa puhdistaa korut, jotka ovat usein käytössäsi on liottaa sitä hetken lämpimässä vedessä, jossa on muutama tippa Fairya. Anna korun liota 5-10 minuuttia ja huuhtele koru tämän jälkeen huolellisesti. Koru olisi hyvä kuivata pehmeään pyyhkeeseen, jonka olet varannut vain korujen kuivatukseen. Näin maksimoit hygieenisyyden, joka on erittäin tärkeää etenkin korvakoruissa, jotka lävistävät ihon.

Jos koru on päässyt tummamaan, voit viedä sen puhdistettavaksi kultasepälle tai ostaa koruun puhdistusaineen, mutta huomaathan, että esim. hopeanpuhdistusainetta ei saa kaataa viemäriin. Joten helppo kotikonsti onkin kokeilla laittaa koru astiaan, joka kestää kiehuvaa vettä. Laita astian pohjalle ensin foliota, joka peittää astian pohjan kokonaan. Laita astiaan sitten kaikki puhdistettavat korut ja ripottele päälle runsaasti ruokasoodaa. Tämän jälkeen kaada kiehuvaa vettä päälle. Vesi alkaa sihistä, kuten kylpypommi. Anna korujen liota vedessä kunnes vesi on haaleaa ja huuhtele jokainen koru huolella lämpimällä vedellä. Kuivaa suurimmat vedet pyyhkeeseen ja voit myös jättää ne muutamaksi tunniksi pyyhkeen päälle ilmavaan paikkaan, jossa vesi pääsee haihtumaan pois ja koru on kaikkialta kuiva ennen säilytykseen laittoa. Huomaathan, että tässä käsittelyssä kivet tai strassit saattavat irrota. Usein ne on helppo itse liimata takaisin paikoilleen. Jos et kuitenkaan itse saa kiveä tai strassia takaisin paikoilleen, voi korun myös viedä kultasepälle korjattavaksi.

Ahkerassa käytössä ollut koru saattaa myös mennä rikki. Riippuen mistä paikasta koru on ostettu, kannattaa kysellä onko heillä myös korujen korjauspalvelua. Tarjoan itsetehdyilleni koruille 6 kuukauden takuun, jonka aikana korjaan korun ilmaiseksi. Jos korun ostosta on kulunut enemmän kuin puoli vuotta, korjauksen hinta määräytyy käytettävien materiaalien mukaan sekä työtunneista.

Arvokas ja rakas koru säilyy usein vuosia hyvänä, kun sitä huollattaa säännöllisesti. 

~ Minna




1 kommentti: