perjantai 11. joulukuuta 2020

Miten Valita Koru Lahjaksi?


Tämän vuoden syksyn ja talven trendinä on ollut itsetehdyt lahjat, jotka ovat uniikkeja ja antavat varmasti monelle iloa pitkäksi aikaa. Muutama läheiseni arvostaa itsetehtyjä koruja, joita tykkään antaa lahjaksi, mutta miten valita oikeanlainen koru lahjaksi, jos oma näppäryys ei riitä?

Materiaali:

Käytän tähän materiaalin havannointiin FjeldDesignin nilkkakoruja. Tästä näkee hyvin miten eri korumetalli vaikuttaa korun ulkonäköön, vaikka koru on sama vain eri värinen. Ekalla rivillä hopeoitu ja ruusukulta. Tokalla rivillä kupari ja pronssi. Viimeisellä rivillä gunmetal eli musta ja kulta. Lisää ihania nilkkakoruja löytyy täältä.

Nostan ykkösenä materiaalin, sillä se on avainasemassa, kun valitset korua. Koruja saa nykyään niin monessa eri korumetallissa ja tämähän vaikuttaa suoraan korun yleisilmeeseen. Perinteisten hopean ja kullan rinnalle on noussut suosittu ruusukulta, joka toimii hyvänä perustana niille, jotka muutenkin tykkäävät kullasta. Ruusukulta on metalliseosta kullasta ja kuparista ja sen vuoksi siinä on hieman punertavaa sävyä. Jos siis tiedät, että lahjan saaja tykkää ja käyttää enemmän kullansävyisiä koruja, et voi mennä vikaan valitsemalla vaihteeksi ruusukultaa.

Perinteinen hopea on säilyttänyt suosion ja tälle mun mielestä ei ole samanlaista vaihtoehtoa kuin kullalle. Muita korumetalleja ovat pronssi, kupari ja gunmetal eli musta. Toki lisäksi löytyy valkokultaa, platinaa jne. Pronssi ja kupari korut ikääntyvät kauniisti ja niiden puhdistus onnistuu myös kotioloissa.

Lempiväri:


Lempiväri on toinen hyvä apu korulahjan valintaan, sillä koruissa on usein strasseja ja helmiä. Jos siis tiedät lahjansaajan lempivärit tai tiedät mitä värejä hän usein käyttää, tästä voi olla sinulle apua korun valitsemiseen.

Korun koko:

Kuvassa pieniä ja siroja koruja ja isoja ja näyttäviä koruja. Valitse koru myös lahjansaajan koon ja pituuden mukaan. Esim.lyhyelle ja sirolle ihmiselle ei kannata ostaa painavaa ja isoa korua, koska isot korut hukuttavat hänet. Valitse lyhyelle ja sirolle ihmiselle pieniä ja kimaltevia koruja. Pitkälle ihiselle ei kannata ostaa ohuita ja pitkiä koruja, jotka korostavat hänen pituuttaan. Pitkälle ihmiselle kannattaa valita koru, joka luo painopisteen johonkin haluttuun kohtaan kehossa.

Korun koolla on usein väliä ja tämä on kolmanneksi tärkeä ominaisuus, joka tulisi ottaa huomioon korua valitessa lahjaksi. Korun koon voi huomaamatta selvittää katsomalla millaisia koruja lahjansaaja yleensä pitää - ovatko ne isoja ja näyttäviä vai pieniä ja siroja? Onko niissä paljon kimallusta, vähän kimallusta tai ei laisinkaan kimallusta? Jos olet edelleen epävarma korun koosta, valitse keskikokoinen koru.

Toinen tekijä korun kokoon liittyy suoraan korun pituuteen. On vaikea arvioida toisen rannekorun tai kaulakorun pituutta. Näissäkin olisi hyvä, jos korussa olisi valmiiksi mukana säätöketju, jolla lahjansaaja voi hieman säädellä korua itselleen mieluisaksi. Yleensä jatkoketju koruissa on noin 5 cm:n pituinen, mutta suosittelen aina rannekoruissa valitsemaan koon 15 - 19 cm:n väliltä, sillä nämä pituudet vastaavat keskiverto naisen rannekorun pituutta. Kaulakoruissa suosittelen valitsemaan 45 - 55 cm:n väliltä. Nämäkin pituudet ovat suositeltuja pituuksia ja nekään eivät ole 100% oikein. Jos kuitenkin epäröit korun pituutta, kannattaa myös kysyä vaihto- ja palautusehdoista. Monet liikkeet antavat pidennetyn palautusajan etenkin joululahjoiksi ostetuille koruille.

Korun tyyli:

Kuvassa BlueBellJewelryn ja FjeldDesignin koruja. 
Värikäs tekonahka korvakorut saatavilla eri väreissä ja kaikissa kiva glitteripinta. BlueBellillä on myös tarjolla ihania tekonahkaisia ja polymeerimassasta tehtyjä kaulakoruja ja upeita laukkukoruja heijastavalla nauhalla. FjeldDesigniltä löytyy suosittuja isoja ja rouheita resiinistä valmistetut nappikorvakorvakoruja, tekonahkakorvakoruja upealla ketjulla, kimalteltevia Swarovski kaulakoruja sekä aitoja kivikoruja. Useimpia koruja on saatavilla useissa eri väreissä. 

Korutyyli on viimeisin asia, joka kannataa ottaa huomioon korulahjaa valitessa. Koruja on yllättävästi saatavilla niin moneen eri makuun. Punk ja rock henkiselle ihmiselle kannattaa valita nahkaa ja niittikoruja. Myös pääkallot ja erilaiset ristit saattavat olla punk ja rock henkiselle ihmiselle mieluisia.

Klassiseen makuun sopii makeanvedenhelmet, helmet ja pienet kirkkaat strassit ja timantit, jotka eivät ikinä poistu muodista ja ne ovat helppo yhdistää niin arki- kuin juhla-asuunkin. Myös yksinkertaiset riipuskaulakorut sopivat klassiseen makuun.

Makenavedenhelmet ovat usein epäsäännöllisen muotoisia. Itse suosin nuggetinmuotoisia helmiä, sillä niiden muoto on hieman soikea. Makenaveden helmet ovat usein simpukoista kerättyjä helmiä, joten nämä eivät sovi kavissyöjälle tai vegaanille, sillä he eivät käytä mitään eläinperäisiä tuotteita kuten nahkaa. 

Kasvis- tai vegaaniystävälle kannattaa valita korulahja, jossa ei ole käytetty mitään eläinperäistä esim. nykyään saa aivan ihania tekonahasta valmistettuja rannekoruja ja korvakoruja. Kauniita tekohelmikoruja on myös usein saatavilla ja nämä ovat usein valmistettu vahasta tai akryylistä. Swarovski helmet ovat lähinnä oikeita, sillä niiden sisus on lasia, joten niiden paino ja kestävä väri tekevät niistä ylellisen lahjan. Itse en ole kasvissyöjä, mutta jostain periaatteellisista syistä en tykkää käyttää koruissani oikeaa nahkaa, vaikka sen on sanottu olevan parasta. Upeita tekonahka korvakoruja löydät mm. BlueBellin ja FjeldDesignin valikoimasta.



Itsetehty lahja on aina mielestäni rakkaudella tehty ja ovat uniikkeja. Tykkäätkö saada ja / tai antaa itsetehtyjä lahjoja? Mikä itsetehty lahja on jäänyt eniten mieleesi?

~ Minna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti