perjantai 19. helmikuuta 2021

Nikkeli - Hyvä vai Paha?


Nikkelistä on puhuttu paljon ja ainakin korujen tekijänä tämä herättää mielenkiintoa, sillä nykyään EU:hun tuotavissa korujen osat pitää olla nikkelivapaita ja näin myös olen itse korujani mainostanut, sillä nikkeliallergia vaivaa yllättävän monia ihmisiä. Tämä allergia ei parane koskaan, mutta omalla kohdallani täytyy sanoa, että kehoni on oppinut sietämään sitä. Muistan, kun halusin reiät korviini, koska siihen aikaan äitini käytti upeita korvakoruja ja halusin myös alkaa itse niitä käyttämään. Mulla oli muutamia klipsillisiä korvakoruja, mutta ne puristivat korvaani niin kovin, että niitä oli suorastaan epämukava käyttää. Eräänä päivän sitten menin äitini kanssa korukauppaan, jossa myyjä "ampui" minulle korvakoru reiät. Vähän nipisti, mutta olin niin onnessani asiasta ettei se haitannut. Sain ekat "harjoituskorvakorut" käyttööni, mutta muutaman päivän päästä korviani alkoi kutittaa ja reikä tulehtui helposti. Aloin puhdistaa korvakorut päivittäin ennen käyttöä septidinillä, joka oli tarkoitettu haavoille, mutta eräänlainenhan haavauma nämä reiät korvissa oli. Puhdistin tarkasti korvanipukkani ja erillisellä vanulla korvakorut. Meillä ei silloin ollut kotona käteviä vanulappuja kuten nykyisin on. Näin teen edelleen uusille kaupasta ostamilleni korvakoruille ja käytön jälkeen pistän korvikset erilliseen rasiaan odottamaan puhdistusta. 

NIKKELI



Nikkeli on rautaryhmään kuuluva ferromagneettinen metallinen alkuaine ja sen kemiallinen merkkilyhenne on Ni. Nikkeliä löytyy luonnosta yleensä sulfidimineraaleista. Nikkeli on hopeanvalkoinen metalli  ja sillä on kohtalaisen korkea sähkön- ja lämmönjohtavuus. Metallinen nikkeli  reagoi huonosti veden ja hapen kanssa sekä fluorin kanssa hitaasti. Ihmiskeho kuitenkin tarvitsee nikkeliä noin 5 mikrogrammaa vuorokaudessa, vaikka moni pitää sen liukentuvuutta kehoon haitallisena. Nikkeliä löytyy mm. teestä ja eräistä papulajikkesta.

NIKKELIN HAITALLISUUS


Nikkeli on terveyden kannalta haitallinen ja sen pölyn hengittäminen saattaa aiheuttaa hengitysteiden syöpiä. Nikkelille allergisoituminen on hyvin yleistä ja siksi EU:n nikkelidirektiivillä on rajoitettu sen käyttöä esimerkiksi koruissa ja napeissa. Koruissa olevaa nikkelin määrää on rajoitettu lainsäädännöllä siten, että EU:n alueelle ei saa tuoda tai myydä muita kuin nikkelivapaita koruja.

NIKKELI KORUISSA JA ASUSTEISSA



Korut ja asusteet eivät saa sisältää tai niistä ei saa liueta liian suuria pitoisuuksia vaarallisia kemikaaleja. Koruja ja asusteita ovat esim. lävistyskorut, sormukset, kaula- ja ranneketjut, korvakorut, hiussoljet, rannekellojen metalliosat, vaatetuksen niitit, soljet, napit ja vetoketjut. Myös silmälasien sangat sisältää nikkeliä.

Kellojen ja korujen valmistajien, maahantuojien ja jakelijoiden on varmistettava etteivät kellot ja korut sisällä tai että niistä ei vapaudu kiellettyjä tai rajoitettuja aineita yli sallittujen pitoisuuksien. Mitkä ovat ns. sallitut pitoisuudet? Näitähän siis tavalliset ihmiset eivät välttämättä tiedä eikä välttämättä edes korujen myyjä osaa arvoja kertoa. Koruista ei saa lain mukaan irrota nikkeliä yli 0,5 mikrogrammaa ja ensiasennuskoruissa arvo on jopa niinkin alhainen kuin 0,2 mikrogrammaa. Koruissa tämä tarkoittaa sitä, että viikon aikana nikkeliä ei saa liueta neliösentin alueeseen ihoon yli näiden arvojen.

Ensiasennuskoruista, jotka on tarkoitettu lävistettyihin korviin ja muihin lävistettyihin ihmiskehon osiin, vapautuvan nikkelin määrän tulee olla alle 0,2 mikrogrammaa neliösenttiä kohden viikossa. Ensiasennuskoruilla tarkoitetaan koruja, joita käytetään lävistyksissä lävistyksen aiheuttaman haavauman umpeutumisen aikana.


NIKKELIALLERGIAN OIREET


Nikkeli on yleinen kosketusallergian aiheuttaja ja sen vaikutukset alkavat yleensä 1 - 7 päivän kuluessa siitä kun iho on ollut kosketuksissa nikkelin kanssa. Reaktio yleensä alkaa ihon kutinana ja myöhemmin ilmestyy punoitusta, lievää turvotusta ja hilseilyä. Ihottuma yleensä paranee muutamassa viikossa, kun välttää kosketusta nikkelin kanssa. Kosteus, hiki ja kudosnesteet edistävät nikkelin irtoamista metalliesineitä. Turvallisia materiaaleja nikkeliallegialliselle on kulta, titaani ja muovit. Jos kuitenkin sinulla on voimakas nikkeliallergia, niin tällöin myös pienikin määrä voi aiheuttaa oireita.

Nikkeli puhuttaa paljon etenkin korujen tekijöiden piireissä ja toivon tämän blogipostauksen myös herättävän sinussa keskustelua. Aiheuttaako nikkeli sinulle oireita vai ei? Tässä postauksessa viittaan paljon neliösenttiin, jos mietit miten paljon se on, niin tässä pieni vertailu 1 cm2 = 0,0001 neliömetriä.

~ Minna

1 kommentti:

  1. Hei käsityöntekijä!

    Olisiko sinulla hetki aikaa käydä vastaamassa käsityöaiheiseen kyselyyn? Kysely on osa kahden kasvatustieteen tohtorin post doc -tutkimusta. Kysely käsittelee käsitöiden tekemisen ja arvojen yhteyttä, kestävää käsityötä sekä sosiaalisen median liittymistä käsitöiden tekemiseen. Kysely on tarkoitettu kaikille käsitöitä tekeville ja siihen vastaamiseen menee noin 20-30 minuuttia. Olisitko ystävällinen ja kävisit vastaamassa kyselyyn oheisesta linkistä: https://link.webropolsurveys.com/S/3E7D6087B575421F

    Ystävällisin terveisin: Katja Vilhunen
    (tätä kutsua saa jakaa eteenpäin)

    VastaaPoista