perjantai 16. huhtikuuta 2021

Lyijy Koruissa ja Asusteissa



Lyijy on hiiliryhmään kuuluva metallimainen painava alkuaine, jonka kemiallinen merkki on Pb (lat. Plumbum). Lyijy on väriltään sinertävänharmaa, kiiltävä ja pehmeä metalli. Lyijy hapettuu ilmassa ja sen pinnalle muodostuu nopeasti himmeän harmaa emäksinen karbonaattikerros.

LYIJY KORUISSA



Korujen  metalliosien, valmistusmateriaalien ja asusteiden metalliosien lyijypitoisuuden pitää olla alle 0,05 painoprosenttia. Rajoitus koskee rannerenkaita, rannekoruja, kaulakoruja, sormuksia, lävistyskoruja, jäljitelmäkoruja, hiuskoristeita, rannekelloja, rintaneuloja ja kalvosinnappeja.

Rajoitus ei kuitenkaan koske koruja, jotka on tuotu myyntiin ennen 09.10.2013, antiikkikoruja, jotka on valmistettu ennen 10.12.1961, kristallilaseja, ranne- ja taskukellojen sisäosia, jalokiviä, korukiviä (paitsi, jos niitä on käsitelty lyijyllä- tai lyijy-yhdisteillä) ja koruissa olevaa emalia. 

MIKSI LYIJYÄ KÄYTETÄÄN KORUISSA?



Lyijyä käytetään usein koruissa, jotta koruun saadaan painoa, se myös kirkastaa väriä ja vakauttaa pehmeitä metalleja esim. koruja ei voida tehdä täysin 100%:sta sterling hopeasta, koska hopea on pehmeää ja notkeaa materiaalia, joten vakauttimena käytetään usein kuparia tai muuta metallia, jonka ansiosta koru pysyy muodossaan.

MISTÄ TIEDÄN ONKO OSTAMASSANI KORUSSA LYIJYÄ?



Korut kannattaa aina hankkia luotettavasta paikasta. Myyjältä voi kysyä asiaa, mutta esimerkiksi superhalpa hintainen koru, johon on käytetty halpaa materiaalia sen valmistamiseen, niin koru todennäköisesti sisältää lyijyä. Koruliikkeessä pystytään tekemään ostamallesi korulle XRF-testi (röntgenfluoresenssianalyysi), joka on yksikertainen tapa määrittää materiaalin kemiallinen koostumus. XRF-laite on kallis hankinta kotiin, etenkin jos sitä tarvitsee vain harvoin. Monet panttilainaamot käyttää tätä laitetta arvioidessaan korun arvoa, siksi ehkä tätä vaihtoehtoa kannattaa käyttää vain palveluna. 

Lyijyn testaamiseen voi myös ostaa testauspakkauksen. En nyt Googlettamalla heti löytänyt paikkaa, josta ostaa tälläinen testi. Ainoa varteenotettava halutulos oli Amitronic.fi, jonka sivuilta löytyy lyijyntestauspakkaus, jossa on 24 testauspuikkoa ja ohjeistus eri pintamateriaalien testaukseen. 

ONKO LYIJY MYRKYLLISTÄ?



Lyijy ja sen kaikki yhdisteet ovat myrkyllisiä. Nykyään lyijyn käyttöä pyritään vähentämään ympäristönsuojelullisista ja terveydellisistä syistä. Monet asiat sisältävät lyijyä siis muutkin kuin korut ja siksi on tärkeää valvoa, että esim. pienet lapset eivät saisi käsiinsä koruja paitsi nielemisvaaran vuoksi, mutta myös sen vuoksi, että vanha antiikkikoru saattaa sisältää lyijyä. Pukukorut ja halpojen korujen maalit saattavat sisältää myrkyllistä lyijyä, joten siksi kannattaa kiinnittää huomiota mitä korumyyjä kertoo korustaan.

LYIJYN TERVEYSHAITAT IHMISELLE



Lyijyä voi joutua elimistöön maaperästä, lyijymaalia sisältävistä leluista, saastuneesta ruuasta tai vedestä. Lyijy imeytyy elimistöön nieltynä tai hengityselimistön kautta. Kesällä 2007 vedettiin 15 miljoonaa lelua pois myynnistä lyijyvärin vuoksi. 

Pienet apset ja sikiöt ovat riskialttiita johtuen heidän pienestä koostaan, heidän kehonsa kasvamisesta ja kehittymisestä. Lapset altistuvat aikuisia enemmän lyijylle, koska he nielevät enemmän likaa ja pölyä käsistään ja leluistaan.

Lyijy vaikuttaa lähes kaikkiin kehon kudoksiin. Myrkytyksen ensioireina esiintyy päänsärkyä ja vatsakipuja. Pitkäaikaisemman altistumisen haittavaikutuksia ovat mm. oppimisvaikeudet, käytöshäiriöt, munuaisvauriot, kihti, kohonnut verenpaine, lihasten ja nivelten kipeytyminen. 

VANHOJA USKOMUKSIA



Lyijyä pidettiin antiikin aikana taikavoimaisena aineena. Kaulassa pidettiin lyijylasia, jonka uskottiin suojelevan lemmentaikoja vastaan.

Lyijytina oli lapsuuden suosikki ja sitähän aina sulateltiin uudenvuoden aattona. Sulannut tina kaadettiin klmään veteen ja sen muotja sitten ahkerasti tulkittiin. Itseäni kovasti kiinnostaa erilaiset ennustustusmetodit, joten säilytin näitä tinoja aika pitkään.

~ Minna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti