perjantai 2. huhtikuuta 2021

Huhtikuun Kivi: Timantti & Kirkas Kvartsi

Kevät on jo hieman edennyt, vaikka lunta tulikin pitkälle maaliskuuta ja ajattelin jo hetken, ettei kevät ehkä koitakaan. Innoissani olen laittamassa yrttejä ja kukkasia parvekkeelle, sillä meillä on lasitettu parveke ja siellä on yleensä lämmintä jo keväällä heti , kun aurinko vaan alkaa paistamaan.

Viikot ja päivät ovat menneet nopeasti ja nyt on jo vuorossa huhtikuun syntymäkivi. Normaalisti esittelin vain yhden kiven, mutta huhtikuulle löytyi itseasiassa kaksikin kiveä tai no toinen ei varsinaisesti ole kivi, sillä se on timantti, joka on itseasissa hiiltä.


YLEISTÄ TIMANTISTA:


Sana "Timantti" tulee kreikan kielen sanasta "Adamas", joka tarkoittaa voittamatonta viittaen timantin kovuuteen. Timantti syntyy maan alla kovassa paineessa ja kuumuudessa ja on luonnossa esiintyvistä aineista kovin. Timantti on suosittu jalokivikoruissa. Korkealaatuisiksi koruiksi kelpaa vain alle kolmasosa timanteista. 

HISTORIAA:



Suurin luonnontimantti, Cullinan, löytyi Etelä-Afrikasta v. 1905. Sen löysi Premier Diamond Minen virkailija Fredrick Wells. Timantin paino on 621,35 grammaa eli 3106,75 karaatia. Timantti sai nimensä kaivoksen omistajan mukaan, Sir Thomas Cullinan. Timantti lahjoitettiin Kuningas Edward VII:lle hänen 66-vuotispäivänään 9. marraskuuta 1907.

Myöhemmin alankomaalainen asiantuntija, Joseph Asscher, leikkasi timantin ja siitä tuli 105 erillistä jalokiveä. Näistä syntyi jalokivikokoelma, joka kuului  Englannin Kruununjalokiviin. Tunnetuimmat timantiti ovat Yhdistyneen Kuningaskunnan hallitsijan valtikkaan upotettu Cullinan I eli Suuri Afrikan tähti ja valtakunnan kruunuun kiinnitetty Cullinan II eli Second Star of Africa. Cullinan III eli Third Star of Africa on ollut kiinnitettynä Kuningatar Maryn kruunuun. Kuningatar Mary käytti Cullinan III ja IV:tä yhdessä rintakorussa ja niin tekee myös Kuningatar Elisabeth II.

TIMANTIN MERKITYS:



Olet varmasti lukenut lauseen tai kuullut kappaleen "Diamonds are girl´s best friend". Marilyn Monroen tunnetuksi tekemällä kappaleella voi hyvin kuvata timantin merkitystä. T
imantilla on suuri symbolinen merkitys ollut aina ja on yhä. Timantteja ostetaan juuri niiden statuksen vuoksi. Ne ovat kalliita ja ylellisiä lahjoja. Timantin ajatellaan kertovan ikuisesta ja kaiken kestävästä rakkaudesta, siksi kihla- ja vihkisormuksissa timantti on hyvin yleinen ja sitä pidetään myös  romanttisena lahjana mm. timanttikorvakorut, kaula- ja rannekorut ovat yleisiä lahjoja rakkaalle. 

Koruissa timantin paino ilmoitetaan usein karaateina, jonka lyhennetään ct. Timantit punnitaan timanttivaa´alla ja siinä punnitaan ainoastaan irtotimantti. Mitä suurempi ct arvo on, sitä suuremmasta timantista on kyse.

PARANTAVAT OMINAISUUDET:



Timanttia käytetään suojaamaan sairauksilta, se suojelee painajaisilta ja auttaa masennuksessa. Timantin on myös uskottu auttavan äitejä synnytyksessä.

Timantti antaa pelottomuutta ja rohkeutta. Se vähentää pelkoa, puhdistaa henkistä ja emotionaalista kipua. Timantti kannustaa luovuteen, mielikuvitukseen ja kekseliäisyyteen.

TIMANTIN VÄRI:




Timantin väri on yleensä värittömiä ja valtaosa korukäyttöön myytävistä tianteista on ns. "Cape"-sarjan timantteja, joissa korostuu timantin värittömyys kuin värillisyys. Cape-sarjan timantit sisältävät pienen määrän typpeä, joka antaa timanteille täysin värittömästä kellertävän kautta keltaiseen olevan värin.

Timantin värillä tarkoitetaan värin puuttumista, joten värin arviointi perustuu siihen paljonko timantissa on keltaisen tai ruskean sävyjä suhteessa värittömään timanttiin. Väriltään täydellinen timantti on väriltään väritön kuin kirkas vesitippa. Timantin värisävyjä luokitellaan GIA-asteikolla D-Z ja pohjoismaissa käytetään Scan.D.N.-asteikkoa, joka ei ole niin tarkka kuin GIA-asteikko.

KIINNOSTAVAA FAKTAA TIMANTISTA:

  • Timanttia voidaan hioa koruiksi vain toisella timantilla
  • Yleisin hiontamuoto on briljanttihionta, jolloin kivi on ylhäältä päin katsottuna kehämäinen
  • Timantin paino ilmoitetaan karaateina, yksi karaatti on 0,2 grammaa
  • Suomesta on viime vuosina löydetty timantteja mm. Kuopiosta, Kaavilta ja Kuusamosta
  • Ensimmäinen suomalainen timantti löytyi v. 1970 Nauvon Haverön akondriittisesta kivimeteoriitista
  • Timantti ei johda sähköä
  • Maailman suurin timantti löytyi Etelä-Afrikasta 26. tammikuuta 1905

Jos ei ihan timanttia ole kotona koruissa tai kivenä, niin huomattavasti edullisempi vaihtoehto on Vuorikide. Toiset sanovat tätä osittain valkoista ja väritöntä kiveä myös Vuorikristalliksi, mutta itse tykkään enemmän sanoa kiteeksi, koska kivessä on kitemäisiä puikkoja.

YLEISTÄ VUORIKITEESTÄ:



Vuorikide eli vuorikristalli, nimestään huolimatta kivi ei ole kristallia. Vuorikide on lähes puhdasta kvartsia ja väriltään usein läpinäkyvää. Vuorikiteet ovat puikkomaisia ja muodoltaa kuin obeliskeja sekä kooltaan muutamia senttejä. Kiteet ovat yleensä toisiinsa kasvaneet kimppuina.

Vuorikide on monikäyttöinen ja universaali kivi, jota löytyy ympäri maailmaa. Tätä kiveä kutsutaan myös mestariparantajaksi ja tämä kivi toimii hyvin muiden kivien kanssa, koska se vahvistaa luonnollisesti niiden positiivisia ominaisuuksia.

HISTORIAA:



Vuorikide oli tuttu jo antiikin kreikkalaisille, jotka pitivät sitä niin kylmässä syntyneenä jäänä ettei se sulannut lämpimässä säässä. Kreikkalaiset antoivat tälle kivelle nimen "Krystallos", josta kristalli nimi on jäänyt moniin kieliin tarkoittaen läpinäkyvää kvartsia.

Muinaiset atsteekit, egyptiläiset, afrikkalaiset heimot ja alkuperäiskansa uskoivat kirkkaiden kivien olevan henkien inkarnaatioita. He käyttivät kirkkaita kiviä mm. fyysisessä ja hengellisessä parantamisessa ja meditaatiossa ja uskoivat, että kirkkaat kivet karkoittavat pahoja henkiä. Intiaanit laittoivat vuorikiteen vastasyntyneen kehtoon suojaamaan vauvaa kaikelta pahalta.

VUORIKIDE KORUISSA:


FjeldDesignilla on ihania rannekoruja, joissa on käytetty aitoa vuorikidettä. Rannekoruja on saatavilla eri pituuksina ja ketjun värin voit itse valita (hopeoitu, kullattu, ruusukulta, pronssi tai kupari). Rannekorut valmistetaan tilatun pituuden mukaisesti.

Vuorikidettä suositellaan kantamaan kehon yläosissa eli kivi on aivan loistava kaula- ja korvakoruina. Itse tykkään myös käyttää vuorikidettä rannekoruna, sillä kivi auttaa rannekipuihin, joita minulla tulee, jos olen kantanut päivän aikana paljon raskaita tavaroita esim. kauppakasseja tai vaikkapa muuttolaatikoita. Koen, että kivi parantaa todella hyvin minkä tahansa kehon kiputilan. Siitä syystä en sulkisi sitä pois tai välttelisi vuorikidettä koruna piditpä sitä missä tahansa kohdassa kehossa.

PARANTAVAT OMINAISUUDET:



Vuorikiteellä on lukuisia parantavia ja puhdistavia ominaisuuksia. Kivi antaa energiaa ja sitä voi mm. käyttää juomavedessä korvaamaan energiajuomia, sillä energiaa antava juoma syntyy, kun antaa vuorikiteen liota vedessä n. 30 min.

Kiven värähtelyt sopeutuvat käyttäjän energioihin. Vuorikide antaa mm. voimaa, lievittää kipuja, tasapainottaa tunteita, selkeyttää ajatuksia ja puhdistaa kehoa. Kivi luo sopusointua ja tasapainottaa tunnetiloja sekä suojaa kantajaansa. 

Vuorikide auttaa keskittymään ja hyvä kivi meditaatiossa, sillä kivi ohjaa sinut luonnollisesti korkeampiin värähtelytaajuuksiin. 

KIINNOSTAVAA FAKTAA VUORIKITEESTÄ:

  • Vuorikidettä kutsutaan myös nimillä Alaskan timantiksi, Arkansin timantiksi, Strassitimantiksi ja Marmarosh timantiksi
  • Kristallilasi on saanut nimesä vuorikiteestä
  • Vuorikiteen kovuus on 7 Mohsin asteikolla
  • Vuorikidettä on käytetty kautta ajan koruissa ja koriste-esineissä
  • Kvartsikiteitä käytetään elektroniikassa siirtämään mekaanista energiaasähköiseen merkkiin tai digitaalista sähköistä singaalia mekaaniseen liikkeeseen
  • Kvatsikiteitä käytetään mm. kelloissa, mikrofoneissa, radioissa, ajastimissa ja summereissa
  • Kvartsipitoista hiekkaa käytetään lasin valmistukseen 


~ Minna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti