perjantai 30. huhtikuuta 2021

Toukokuun Kivi: Smaragdi


Smaragdi on silikaattimineraali beryllin vihreä värimuunnos. Se on jalokivi ja sitä käytetään korukivenä. Smaragdin vihreä väri johtuu pienestä määrästä kromista ja joskus vanadiinista. Vanadiini on alkuaine, joka on hopeanvalkoinen taottava metalli. Huoneenlämmössä vanadiini on kiinteä. Vanadiini on saanut nimensä Skandinaavisen rakkauden ja hedelmällisyyden jumalattaren Freyjan lisänimestä Vanadiksesta. Muinaisille roomalaisille smaragdi symboloi hedelmällisyyttä ja se oli omistettu Venukselle.

Smaragdin nimi on peräisin latinasta, Smaragdus, joka puolestaan tulee kreikan sanasta smáragdos. Nimi saattaa alkujaan olla persialaista tai muinaisintialaista perua tarkoittaen "vihreää kiveä"Arvokkaimpien smaragdien väri on puhtaan ruohon vihreä, mutta täysin puhtaat ja virheettömät smaragdit ovat harvinaisia.

Varhaisin löydetty smaragdi on peräisin Egyptistä ja sittemmin sitä on löytynyt mm. Venäjältä, Kolumbiasta, Etlä-Afrikasta, Ghanasta, Nigeriasta, Tansaniasta ja jopa Suomesta. Suurin Suomesta löytynyt smaragdi löydettiin 1970-luvun lopulla Kauhajoelta ja tunnistettiin smaragdiksi vasta v. 2018.

Smaragdin väri vaihtelee voimakkaan ruohonvihreästä vaaleampiin sävyihin. Tietynväriset, täysin puhtaat smaragdit kilpailevat arvossa timantin kanssa. Halutuin smaragdin väri on syvänvihreä.


SMARAGDI VOIMAKIVENÄ


Smaragidi kohottaa viisautta, parantaa muistia ja kirkastaa mielen. Samalla se nostaa selkeästi asioita esille, joista emme ehkä ole vielä niin tietoisia. Smaragdi on myös hyväksi silmille. 1600-luvulla uskottiin, että smaradgi pysäyttää verenvuodon, parantaa punataudin ja laskee kuumetta. Smaragdia käytettiin myös karkottamaan demoneja ja vastalääkkeenä myrkytyksiin.

Smaragdi on lempeyden, rakkauden, kärsivällisyyden, hedelmällisyyden ja jalouden kivi. Smaragdi, kivi unelmoijalle ja “ennustajan kivi”. Smaragdi on erittäin voimallinen oikeuden ja totuuden puolustaja ja esiintuoja. Se on hyvä tilanteisiin, jossa vaaditaan erityistä tarkkaavaisuutta ja erottelukykyä.
Se auttaa ilmaisemaan totuutta suorin, selkein sanoin. Smaragdilla on myös ennaltanäkemisen värähtely.

Smaragdia voi käyttää myös kodin ja henkilön suojaamiseen, koska sen uskotaan suojaavan juonittelulta ja lumouksilta. Se rauhoittaa tunteita ja takaa psyykkisen ja fyysisen tasapainon kantajalleen. Smaragdin on hyvä kuitenkin antaa välillä “levätä” kielteisten tunteiden välttämiseksi. Smaragdeja voidaan käyttää diabeteksen ja reuman oireiden helpottamiseen.

SMARAGDI KORUNA JA KIINNOSTAVAA TIETOA:


Smaragdia suositellaan käytettäväksi riipuksena tai kaulakoruna sydämen päällä, ranne- tai käsikoruna oikeassa kädessä sekä sormuksena nimettömässä tai pikkusormessa.


  • Kleopatran lempijalokivi oli smaragdi 
  • Egyptiläiset louhivat kaivoksistaan smaragdeja yli 4000 v. sitten
  • Smaragdi on symbolisesti rakkauden  kivi
  • Smaragdeja annettiin rakkaalle lahjaksi, jotta he palaisivat kotiin mahdollisimman nopeasti ja matka sujuisi mahdollisimman hyvin
  • Smaragdi on yleensä lasikiiltoinen
  • Vuosihääpäivä: 55 v. Smaragdihäät 
  • Härän ja Kaksosten onnenkivi
  • IL Juttu smaragdista: Sambiasta löytyi hämmästyttävän kokoinen smaragdi

~ Minna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti