perjantai 9. heinäkuuta 2021

Kromi Kromi Koruissa ja Asusteissa

Kuva: By Alchemist-hp (talk) (www.pse-mendelejew.de) - Own work, FAL, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10125753

Kromi on alkuaine, jonka kemiallinen merkki on Cr. Aineen on nimennyt ranskalainen Louis Nicolas Vauquelin, joka toimi farmaseuttina ja kemistinä. Vauquelin löysi alkuaine kromin vuonna 1797 tehdessään kokeita, mutta se nimettiin kromiksi vasta vuotta myöhemmin.

Kromi kuuluu metalleihin ja on väriltään harmahtava, kiiltävä ja kova. Kromia esiintyy kahdessa allotrooppisessa muodossa: kiderakenne ja heksagoninen kiderakenne.

KROMI KORUISSA



Kromi VI-yhdisteet voivat aiheuttavat allergiaa jo pieninä pitoisuuksina. Kromi (VI)-yhdisteiden pitoisuuksia nahkatuotteissa tai nahkaosia sisältävissä tuotteissa rajoitettiin EU:ssa 2015. Siitä lähtien tuotteet eivät ole saaneet sisältää kromi (VI)-yhdisteitä yli 3mg/kg eli 0,0003 painoprosenttia.

Rajoitus koskee tuotteita, jotka tavanomaisissa tai kohtuullisesti ennakoitavissa käyttöolosuhteissa joutuvat koskestukseen ihon kanssa. Rajoitus koskee esimerkiksi kenkiä ja käsineitä. Rajoitus ei koske tuotteita, jotka ovat olleet käytössä ennen toukokuuta 2015.

MIKSI KROMIA KÄYTETÄÄN KORUISSA?



Kromia käytetään metalliseoksissa tuomaan kovuutta ja sitä käytetään mm. ruostumattoman teräksen valmistuksessa. Kromi lisää korroosionkestävyyttä, jonka vuosi tuote kestää pidempään ruostumatta. Korumaailmassa ruostumattomalle teräkselle on muitakin nimityksiä mm. RST, Stainless Steel ja kirurgin teräs, jota monet pitävät täysin allegiavapaana korumetallina. Ruostumaton teräs sisältää aina nikkeliä, mutta se on kemiallisesti sitoutuneena muihin metalleihin eikä liukeneSiitä huolimatta teräsosatkin testataan Suomessa ja todennetaan, että AISII lukemat todella ovat 304,316 tai 316L. Mitä korkeampi AISII lukema ruostumattomassa teräksessä on sitä allergiaystävällisempi se on.

MISTÄ TIEDÄN ONKO OSTAMASSANI KORUSSA KROMIA?



'Jos ostat korun, jonka sanotaan olevan kirurginterästä tai koru on valmistettu ruostumattomasta teräksestä, koru sisältää aina hieman kromia. Ruostumattomasta teräksestä valmistetut korut ovat hyvin kestäviä, ne eivät ruostu eivätkä ne naarmunnu.

Osta korut aina luotettavasta paikasta ja varmista myyjältä mistä korumetallista korut on tehty. Usein kutina ja punoitus ovat allergian ensioireita ja häviävät, kun koru poistetaan käytöstä. 

KROMIN VAIKUTUKSET IHMISELLE



Kromi on elimistölle välttämätön hivenaine ja se osallistuu mm. hiilihydraattien sekä rasvojen aineenvaihduntaan. Kromia tarvitaan lisäksi sokeriaineenvaihdunnan ja hermoston toimintaan sekä verensokerin säätelyyn. Kromin saantisuositus on 50 - 200 mikrogrammaa vuorokaudessa. Sen liikasaanti on kuitenkin haitallista. Ravinnossa esiintyvä kromi on Cr (III)- muodossa ja on ihmiselle välttämätöntä kun taas Cr (VI) on hengitettynä eritääin myrkyllistä.


Kromi (VI)-yhdisteille voi herkistyä, jos iho joutuu suoraan tai välillisesti kosketukseen kromi (VI):ta sisältävän nahan kanssa. Ihokosketus saattaa aiheuttaa allegisen reaktion aineelle jo herkistyneille henkilöille myös pienemmillä pitoisuuksilla kuin ne pitoisuudet, joiden on todettu johtavan herkistymiseen. 


~ Minna


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti