perjantai 19. maaliskuuta 2021

Kadmium Koruissa ja Asusteissa


Helmikuussa kirjoitin nikkelistä, joka on tavallisin allergiaa aiheuttava metalli koruissa, jos et ehtinyt lukea juttua nikkelistä, voit lukea sen täältä. Näistä eri korumetalleista on todella kiva kirjoittaa ja aihe kiinnostaa itseänikin korujentekijänä. On hyvä, että enemmän ja enemmän mietitään ympäristöä, haittavaikutuksia ympäristölle ja ihmisten terveys on mielestäni noussut arvoissa. 



Tässä blogi postauksessa pureudun toiseen suhteellisen yleiseen metalliin, jota on koruissa eli Kadmiumiin.

Kadmium sana tulee latinasta "cadmium" ja sen kemiallinen lyhenne on Cd. Kadmium on pehmeää metallia, joka on väriltään valkoista ja sitä valmistetaan sinkin sivutuotteena. Kadmiumia käytetään nykyisin mm. akuissa ja sitä on käytetty myös teräksen päällystämisessä, mutta siitä on luovuttu ympäristöhaittojen vuoksi. Kadmium on ihmiselle myrkyllistä ja aiheuttaa mm. syöpää.


KADMIUM KORUISSA



Kadmiumia on myös käytetty koruissa, mutta sen käyttö koruissa kiellettiin vasta v. 2011. Kadmium rajoitukset eivät kuitenkaan koske koruja, jotka on tuotu, myyty tai luovutettu markkinoille ensimmäisen kerran ennen 10.12.2011 ja antiikkikoruja, jotka ovat tulleet myyntiin ennen 10.12.1961.

Pidän tärkeänä asianana mainita omissa koruissa etteivät ne sisällä nikkeliä tai kadmiumia. Kadmium on kuitenkin raskasmetalli, joka kerääntyy elimistöön ja sen puoliintumisaika on pitkä.

Koruissa kadmium rajoitus on alle 0,01 painoprosenttia ja rajoitus koskee kaikkia koruja sekä niiden osia riippumatta korujen materiaaleista sekä asusteita mm. rannerenkaita, ranneketjuja, kaulakoruja, sormuksia, lävistyskoruja, korvakoruja, rannekelloja, rintaneuloja, pukukoruja, hiuskoristeita, kalvosinnappeja, metallihelmiä ja muita korunvalmistuksen metalliosia.

Liikaa kadmiumia sisältävät tuotteet on määrätty poistettavaksi markkinoilta ja kerättäväksi takaisin myös kuluttajilta (Lähde: IL 05.09.2017). Koko Iltalehden jutun voit lukea täältä.


MIKSI KADIUMIA KÄYTETÄÄN KORUISSA?



Ensisijainen syy kadmiumin käytölle koruissa oli sen painoa ja massaa lisäävä ominaisuus koruihin sekä kiiltävä pinta, jota moni etsii koruissa. Lisäksi kadmiumin sulapiste on alhaisempi kuin muiden metallien kuten esimerkiksi sinkin, joten kadmiumin käyttö johti alhaisempiin energiatarpeisiin kun metallia sulatettiin. Kadmium on myös edullinen metalli, mutta se lisää myös korukappaleiden lujuutta ja kestävyyttä, jonka vuoksi korut eivät hajoa kovinkaan helposti.

MISTÄ TIEDÄN ONKO OSTAMASSANI KORUSSA KADMIUMIA?




Valitettavasti et voi tietää ainoastaan katsomalla korua onko siinä kadmiumia vai ei. Monet korut ovat kiillotettuja eikä se automaattisesti tarkoita, että koru sisältäisi kadmiumia. Kadmiumin voi selvittää ainoastaan kysymällä myyjältä tai lue korun kuvaus. 

Itse laitan aina omiin koruihini maininnan "Nickel, lead & cadmium free", joka suomennettuna tarkoittaa, että korussa ei sisällä nikkeliä, lyijyä eikä kadmiumia. Tarkistan nämä tiedot aina, kun ostan korunosia muualta kuin Suomesta.

Veri- ja virtsatesteillä pystytään kuitenkin kartoittamaan oletko altistunut kadmiumille. Veritesti toimii jos olet altinut lyhyenä aikana kadmiumille ja virtsatesti toimii, jos olet altinut kadmiumille pidemmällä aikavälillä.

EU:n säädösten vuoksi on hieman helpompi koruntekijänä luottaa siihen, että korun osat ovat turvallisia käyttää koruissa ja niistä ei liukene kehoon liian suuria määriä haitallisia aineita. Eri metallien liukenevuusarvot ovat kuitenkin aina maakohtaiset.

~ Minna


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti